Kijk, ik sta in de Standaard!

Kijk, ik sta in de Standaard!

Hey,

Toen we samen met een aantal Deense mama’s aan het licht brachten dat ook in dit land donorkinderen werden verwekt met het zaad van de Deense Cryo donor 7042, publiceerde de Standaard op 22 juni 2013 een interview met een politica.

We stuurden haar een reactie. Ze reageerde echter nooit op de mail, wat ons deed vermoeden dat haar eerder meer ging om met foto gepubliceerd te geraken in een kwaliteitskrant, dan zich degelijk wensen te informeren of iets van dialoog aan te gaan.

Vandaag vieren we het recht op vrije meningsuiting. De blog geeft ons de perfecte kans om onze reactie ook met jullie te delen.
Uiteraard zijn we nog steeds bereid tot een constructief gesprek.

Groet,
Steph

Beste,

Ik heb zonet uw interview in De Standaard gelezen en ben eerlijk gezegd met de nodige verstomming geslagen.

Allereerst toch een aantal pluimen uitreiken omdat u er openlijk voor uitkomt zwanger te zijn van een donorkind. Vandaag de dag, en morgen nog meer, zijn er velen die gebruik maken van die fertiliteitstechnieken, maar weinigen durven of kunnen hier publiekelijk mee naar buiten treden. Denk maar de hetero-koppels die geconfronteerd werden met onvruchtbaarheid of genetisch overdraagbare ziekten, waarbij enkel een behandeling met donormateriaal hen een kans biedt om toch voor de helft een kindje van hunzelf op de wereld te brengen. Onvruchtbaarheid vandaag de dag is nog steeds een groot taboe.
Dat u uw kind zal vertellen dat het een donorkind is, kunnen wij ook alleen maar toejuichen. De band tussen ouder en kind hoort er 1 te zijn gebaseerd op eerlijkheid en openheid.

Daarnaast even wat verwarring uitklaren: heden zijn er 2 verenigingen in België die opkomen voor de rechten en de belangen van de donorkinderen. Je hebt Donorkinderen België en vzw Donorkind. Die laatste werd opgericht door de drie dames die deelnamen aan de Panorama-reportage “Recht op roots” (dec 2012).

De vereniging “Donorkinderen België”, waar ik deel van uitmaak, die werd opgericht na de Terzake reportage uitgezonden in september 2012. Wij vertegenwoordigen donorkinderen, ook (wens)ouders en donoren. Naast het opstarten van een dialoog tussen alle betrokken partijen, hebben we ondertussen een netwerk uitgebouwd met officiële instanties in binnen- en buitenland, juristen, professoren, studenten,…

Het naar buiten brengen van het verhaal van de getroffen Belgische gezinnen had helemaal niet het doel mensen bang te maken. We hopen allen dat artsen zeer omzichtig te werk gaan als het aankomt op het begeleiden van de ouders en het verwekken van kinderen. Ouders hebben echter het recht te weten dat behandelingen met donormateriaal ook risico’s kunnen inhouden. Dit geval treft gezinnen, families en vooral de kinderen.

Voor ons is het allang duidelijk dat dit thema zeer complex is, vandaar dat dialoog tussen alle partijen een noodzaak is. Wat niet wegneemt dat de rechten van het kind tot op heden nooit in de weegschaal werden gelegd.

U maakt deel uit van een regering die sinds 2006 van het Kinderrechtencommissariaat jaarlijks een berisping krijgt wegens het niet naleven van het Europees Verdrag inzake de rechten van het kind. Kinderen hun recht op roots geven weegt blijkbaar niet op tegen het massaal vervullen van kinderwensen.

Ik begrijp het verlangen naar een kind. Het is een oerbehoefte dat de kop opsteekt. Mensen vertellen me vaak: ik heb recht op een kind. Dit is echter geen recht, het is een voorrecht.
Het voorrecht om een nieuw leven te dragen en een nieuwe mens alle puzzelstukken aan te reiken die het nodig heeft om op te groeien tot een volwaardig en gelukkig persoon.

Vaak vergeet (of wenst men dit te vergeten) dat genetische puzzelstukken hier ook bij horen. U wou een kind, het kind vroeg niet om verwekt of geboren te worden. Heden houdt u er geen rekening mee dat dat kind mogelijk op een bepaalde leeftijd met vragen zal afkomen. We merken op dat vele jonge donorkinderen in het begin niet veel vragen hebben rond het donorgegeven, maar naarmate dat ze ouder worden en zichzelf beginnen te definiëren als persoon de oerbehoefte voelen te weten van wie het afstemt.

Daarnaast hebben we reeds ook met vele ouders gesproken van oudere of volwassen donorkinderen. Bijna allemaal vertellen ze dat ze nooit hadden kunnen inschatten, dit werd hen ook nooit meegegeven door de behandelende fertiliteitsartsen. hoe hard hun kind kon worstelen met het onbekende genetische puzzelstuk.

Recht op roots geldt voor elk kind die door het leven gaat, wiens afstemming gedeeltelijk of volledig onbekend is of het nu donor, adoptie of buitenechtelijke kinderen gaat.
Dit afschilderen als een groep ‘getraumatiseerden’, is niet alleen onwaar en volledig unfair.

Wat is er mis met het opheffen van de anonimiteit? De grootste reden dat steevast naar voren wordt geschoven is de daling in donoren dat het teweeg zou brengen zodat het aanbod de vraag niet meer zou dekken. Eigenlijk stelt u hiermee dat het ‘recht’ op een kind primeert boven het recht op roots.

Het verwekken van donorkinderen wordt mogelijk gemaakt door een beleid die maar al te graag zwicht voor de grote fertiliteitslobby. Massaal rollen er donorkinderen van de lopende band en als dan een groep donorkinderen zich verenigt wordt dit onder ‘militant’ gecatalogiseerd. Dit kan je dan even goed zeggen over elke groep van mensen die op een bepaald moment opkwam voor zijn rechten, denk aan de zwarten tijdens de rassensegregatie in de VS in de 1964, of de eerste lesbiennes die het recht claimden te mogen huwen,…

Uw perspectief is echter beperkt, waarbij ook in dit geval, zelden verder wordt gekeken dan de neus lang is.

Ik nodig u daarom ook uit om een keer aan tafel te zitten met donorkinderen, hun ouders, partners en met donoren.

In februari 2013 hadden we trouwens een overleg met 1 van uw partij-genoten Jean-Jacques De Gucht. Jammer dat u toen niet aan te tafel meezat.

Ook even meegeven omdat u, door het kiezen van een Cryo donor, later wel op zoek kan gaan naar halfbroers of zussen van je kindje via de Donor Sibling Registry, mocht hij of zij later de behoefte voelen op zoek te gaan.

Met vriendelijke groet,
Steph

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s