Saskia, mag ik deze dans van je?

Beste Saskia,

Met je column in De Morgen, over adoptiecursus en politiecontrole, raak je terecht een gevoelige snaar en start een lied waar puriteins Vlaanderen met blozende wangen en een verhoogde hartslag snel de hete aardappel tracht door te geven, zodat vooral een ander er zich aan kan verbranden.

Het klopt inderdaad dat er discriminatie vast te stellen valt wanneer ouderschapsmandaten worden uitgedeeld aan zij die het geluk kennen over goeie eicellen, zaadcellen en een baarmoeder te beschikken, of omdat het koppel toevallig bestaat uit een man en een vrouw.

Onze huidige reproductieve wetgeving weerspiegelt al lang niet meer de verschillende samenlevingsvormen waarin jij en ik vertoeven.

De laatste aanpassing dateert van juli 2007 waarbij anno 2014 de regering niet in slaagt ze effectief uit te voeren, laat staan ze te degelijk te controleren.Denk maar aan het nog steeds ontbrekende donorregistratiesysteem waardoor in dit land 20 kinderen met het zaad van de Cryo donor met NF1 konden verwekt worden. Of neem de verplichting aan het adres van de fertiliteitscentra om wensouders van eerlijke en transparantie informatie te voorzien aangaande de soorten behandelingen. Het afgelopen jaar hebben we meermaals moeten vaststellen dat die informatie zeer summier is, dat jaarverslagen van centra worden vervalst, en dat ouders verblind door wanhoop en onwetendheid vaak door artsen in een bepaalde richting worden gepushed.

Met het klaaggezang op de achtergrond trek ik mijn baldadige schoenen aan en vraag je ten dans. En mag ik je voorstellen een aantal stappen terug te zetten, alvorens de tango der recht op mijn kind verder te zetten?

Behandelingen met donormateriaal werden een halve eeuw geleden voor het eerst officieel uitgevoerd om onvruchtbare heterokoppels met een grote kinderwens alsnog gezinsgeluk te schenken. Met een beetje fairy dust en vooral het zaad van ander, werd de utopie gecreëerd dat het kind een ‘echt kind’ van het koppel was.

Wat men toen nog niet kon weten en vandaag probeert te relativeren is dat een donorkind, een persoon is verwekt met genetisch materiaal van een persoon die geen ouderschapsrol zal opnemen. Straffer nog: onze regering en centra blijven systematisch het fundamenteel recht op afkomst van het kind schenden.

Zoals professor Hoksbergen het treffend verwoordde: ”In wezen heeft de openheid rond je genetische achtergrond te maken met democratie. Bij democratie denk je aan het recht van elke burger van een staat om te beschikken over informatie die voor hem/haar belangrijk is in het leven. Moeten we nog betogen dat kennis over je genetische achtergrond belangrijk is? Dus waar deze informatie aan burgers niet beschikbaar is, worden democratische principes geschonden.”

Als maatschappij, land, volwassen en ouders hebben we de morele en ethische plicht onze kinderen net alle puzzelstukken toe te reiken die ze nodig hebben om op te groeien tot volwaardige personen. Recht op genetische afkomst hoort hierbij, zoals Art. 8 van het EVRM ook onderschrijft.

Het is niet omdat iemand een kind wilt, dit ten koste van diens fundamenteel recht moet gaan.

In de som van de delen krijgt de belangrijkste component, dat ukje en voor velen het licht aan het einde van de tunnel geen enkele stem of recht. De logica en de common sense in dit alles is ver zoek.

Laten we de som een keertje omdraaien, vertrekkend vanuit het standpunt van het kind en er voor zorgen dat we alvast hem of haar fundamentele basisrechten toekennen.

Ik snap dat je opkomt voor je rechten, begrijp me niet verkeerd. Je maakt een terecht punt. Maar het debat is groter en het perspectief hoort ruimer.

Dus als je in de rij gaat staan met lotgenoten om samen jullie rechten op te eisen, vergeet dan niet een handje rond het jouwe te voelen terwijl twee grote ogen je aankijken en vraagt: “Mama, en ik dan?”

Altijd bereid voor een volgende dans,

Steph
Donorkinderen België

hands

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s