What’s in a name?

De plenaire Kamer keurde vorige week het wetsontwerp goed waardoor ouders hun kinderen de naam van de vader, die van de moeder of een combinatie van beide kunnen geven, maar waarbij de naam van de vader automatisch wordt toegekend als de ouders het onderling niet eens raken.

Menig uren werd er over gedebatteerd en gediscussieerd. En zo vult dit item, naast de heisa en komst van de twee Chinese panda’s, alvast het lijstje Belgische hoogtepunten voor 2014 aan.

15 senatoren evoceerden de nieuwe naamwet van minister Annemie Turtelboom naar de Senaatscommissie Justitie van aanstaande dinsdag om de wet voor de verkiezingen gestemd te krijgen.

De meerderheid wil af van het patriarchaal systeem en keuzevrijheid waarborgen aan de ouders. Opzet van dit alles is moeders de kans te geven om haar naam ook aan het kind door te kunnen geven.

Groot was onze verbazing toen Annemie Turtelboom in 19u journaal op Een, op 25 februari 2014, zei dat de dubbele familienaam van toepassing is op de biologische ouders van het kind. – het fragment werd ondertussen van deredactie.be gehaald, we wonder why? –

Het toekennen van een achternaam heeft te maken met het uitdrukken van een verwantschap met de ouders. Het vormt een aanknopingspunt naar iemands afkomst en identiteit.

Anno 2014 weten we allemaal dat de biologische origine van kinderen zich in een grijze zone kan afspelen. Door ondermeer het gebruik van donormateriaal hoeft het kind voor de helft of in zijn geheel niet persé genetisch af te stemmen van diens ouders.

Voor zij die reeds enige moeite ondervinden bij het uittekenen van hun stamboom, luidt de nieuwe wetgeving een nog grotere en moeilijkere zoektocht in.

Ook de mensen van Vereniging Familiekunde bestelden reeds een broodnodige vrachtlading pijnstillers tegen de hoofdpijn om met de nieuwe wetgeving alsnog aan de slag te kunnen gaan en blijven.

Het is onverstaanbaar dat deze regering eist dat alle producten die in winkels te koop worden aangeboden over een label horen te beschikken waarop minutieus elk ingrediënt vermeld wordt.

Maar dat als het aankomt om de kinderen – die op bestelling en tegen betaling worden verwekt – een naam te geven, er met het label mag gefoefeld worden.

Onlangs werd in Vancouver, Brits Columbia,  het eerste geboortecertificaat uitgereikt waar 3 ouders werden genoteerd: de biologische moeder, de meemoeder en donor.
Beste minister Turtelboom, beste Annemie: dat is pas ècht je nek uitsteken.

Groet,
Steph

barcode_sperm
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s