MTV’s Generation Cryo

Vorige zondag ging MTV’s Generation Cryo in première. De zesdelige docu-serie volgt de zoektocht van de 17-jarige Breeanna, een ontzettend geestige, open-minded en lieve jongedame.

Tijdens het grootste deel van haar jeugd heeft Breeanna aan niemand verteld dat ze geboren is uit een anonieme spermadonor. Toen ze drie jaar oud was, gingen haar twee moeders Sherry en Debra uit elkaar. Haar biologische moeder Debra begon weer met mannen te daten. Bree was afwisselend bij haar ene en andere moeder en woont tegenwoordig bij haar niet-biologische moeder Sherry. Net als de meeste jongeren van haar leeftijd is Bree bezig te ontdekken wie ze is.

generation-cryo-breeanna[1]

Maar anders dan de meeste kinderen is Bree erachter gekomen dat ze 14 halfbroers en -zussen heeft, verspreid over het hele land. Nu wil Bree zoveel mogelijk halfbroers en -zussen ontmoeten in de hoop dat ze haar kunnen helpen het grootste mysterie van hun leven op te lossen: wie hun spermadonor is.

Haar zoektocht startte bij een bezoek aan de website Donor Sibling Registry. Deze website heeft als doel families en donoren met elkaar in contact te brengen. Het online register kende zijn oorsprong in 2000 toen Amerikaanse Wendy Kramer, moeder van een donorkind, op het idee kwam een tool te ontwikkelen zodat donorkinderen met elkaar in contact konden treden.

Het idee is simpel, doch briljant. Elke donor krijgt via de spermabank een uniek nummer toegewezen. Omdat een donor verschillende keren kan donoren, en dus meerdere donorkinderen verwekt kunnen worden, helpt het register om elkaar te  vinden. Ouders, donorkinderen en donoren kunnen er zich er aanmelden. Bij een match word je op de hoogte gebracht.

De grootste match die het register tot op heden heeft bewerkstelligd is 75 halfbroers- en zussen met hun donor.

Bijkomend: de Cryo bank is de grootste spermabank. Om je een idee te geven: 50% van het donorsperma dat in België wordt gebruikt komt van hen. Doordat deze bank wereldwijd levert is het mogelijk om over landgrenzen heen te  zoeken naar halfsiblings en donor.

In de eerste aflevering zagen we een enthousiaste maar ook zenuwachtige Bree: een meisje op zoek naar zichzelf, doch met hart en armen open om zich in dit avontuur te gooien.

Het voorzichtige contact met halfbroer- en zus Jonah en Hilit via Skype, haar valies inpakkend, op weg naar de luchthaven, naar de eerste echte ontmoeting met hen is er eentje om kriebels in de buik van te krijgen.

Het moet dan ook wat met je doen. Op het eerste zicht zijn ze vreemden, maar al snel ontdekken ze dat ze meer op elkaar lijken dan ieder van hen zich ooit had kunnen voorstellen. Onvoorwaardelijke vriendschap avant la lettre.

Jonah en Hilit stellen zich meteen open voor haar. Ook al hebben zij geen behoefte hun donor ooit te ontmoeten, ze willen Bree wel helpen. Heel fascinerend te merken hoe ze alle drie zich op een of andere manier aan elkaar spiegelen: elk op zoek naar de stukjes van de puzzel die ze delen of met zich meedragen.

Het mooie aan deze serie is dat ze niet alleen inzoomt op de relatie tussen halfbroers- en zussen, maar ook de ouders betrekt. In openheid hun kant van het verhaal met hun kinderen delen, ze kunnen ook vragen en bezorgdheden uitdrukken. Door in dialoog te gaan zorgen ze er voor dat ze dichter naast elkaar komen te staan en samen in het grote onbekende te springen.

Voor zij die de eerste aflevering gemist hebben, no worries – hier de link – let’s all embark on their journey.

Generation Cryo, MTV, elke zondag 19.15 uur, daarna ook op internet.
Meer informatie over Bree en haar halfsblings kan je terug vinden op onze website.


Donorkinderen in België

Tot voor 2 jaar was er in België geen mogelijkheid om andere donorkinderen te vinden of gevonden te worden.
Op het net kon je enkels kruimels vinden van hun bestaan. Door de oprichting van onze facebookpagina Donorkinderen België, in september 2012, konden lotgenoten voor het eerst in contact met elkaar komen.

De behoefte om anderen te ontmoeten was groot en dus organiseerden we een eerste bijeenkomst in december 2012. Allen trokken we met dezelfde kriebels in de buik naar een locatie in Gent, op weg naar een ontmoeting met mensen die we niet kenden.

Het ijs smolt snel en we ontdekten, net als Bree, Jonah en Hilit, hoeveel je kan delen met iemand die je voorheen nooit hebt gekend. Vriendschappen ontstonden met als stevige basis: er willen zijn voor elkaar, delen, reflecteren, elkaar een hand willen toereiken wanneer de ander het nodig heeft.

We bleven bijeenkomsten organiseren en stelden ze open voor wensouders, donoren, geadopteerden, zelfs een geboortemoeder deed ons de eer om samen aan tafel te zitten. Een volgende bijeenkomst (de negende!) zal doorgaan op 19 april 2014. Wil je er bij zijn, mail gerust via onze website of naar donorkinderen@gmail.com.

Niet alle donorkinderen hebben de behoefte om hun donor te ontmoeten. Sommigen willen enkel een foto en wat informatie over diens achtergrond of interesses. Anderen willen dan weer halfbroers- of zussen ontmoeten. Daarnaast heb je ook ouders die hun nieuwsgierigheid en dankbaarheid wensen uit te drukken naar die grote onbekende die ervoor zorgde dat hun kinderwens alsnog kon ingevuld worden.

Laten we ook de donoren niet vergeten: aan zij die op eerste zicht wensouders wilden helpen, of om een centje bij te verdienen, maar zich achteraf realiseerden dat met hun genetisch materiaal mensen van vlees en bloed rondlopen. Er zijn donoren die een soort verantwoordelijkheidsgevoel kennen naar hun offspring toe en heel graag zouden willen weten hoe die kinderen het vandaag doen, wie ze zijn geworden… Maar je hebt ook de effectieve kinderen van een donor die een interesse tonen in halfsbilings die ze niet kennen.

Je merkt het: heel veel partijen die op één of andere manier met elkaar verbonden zijn.

De afgelopen jaren werkten we hard om informatie te kunnen delen met andere donorkinderen, ouders en donoren. Maar we legden ons oor en hart ook te luister bij buitenlandse organisaties.

Onder het motto” het warm water hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden” gingen we op zoek naar gesprekspartners zodat de mogelijkheid om elkaar echt te kunnen vinden meer dan een wens wordt. Veel staat op het verlanglijstje maar altijd met het groter doel voor ogen: een beleid dat alle partijen ten goede zal komen.

Mochten politici deze blog ter handen nemen: Geef zij die elkaar willen vinden de mogelijkheid om elkaar te kunnen vinden, een Belgische Donor Sibling Registry. Misschien kan dit gekoppeld worden aan het beloofde centraal register uit 2007, kwestie van twee vliegen in 1 klap te slaan, als tegemoetkoming voor het lange wachten.

We hopen van harte dat de reeks andere donorkinderen maar ook hun ouders aantoont dat elke beleving of behoefte anders kan zijn, en dat het thema complex is net omdat gevoeligheden aan de oppervlakte worden blootgelegd.

Praat, deel, respecteer, voel, kaats en reflecteer met elkaar. Het zal de fundamenten van jullie gezin verstevigen en jullie dichter naar elkaar doen groeien.

Groet,
Steph en Christine
Donorkinderen België
Facebook Donorkinderen België
Twitter @donorkinderen


Met toestemming en onze grote dank mogen we de review van journaliste Veerle Beel uit De Standaard editie van 25 maart publiceren.

Generatie Diepvries stelt vragen

Een pakkende scène in Generation Cryo, die het debat op zijn scherpst stelt, is die waarin Eric, vader van twee donorkinderen, in huilen uitbarst als zijn zoon DNA-onderzoek wil laten doen. Zoon Jonah (17) wil nochtans zijn biologische verwekker niet ontmoeten. Hij wil hooguit op een foto zien of er een fysieke gelijkenis is. En hij wil ook Breeanna (17) helpen: een leeftijdsgenote die net als hij verwekt is met sperma van donor 1.096, in een heel ander gezin op honderden kilometers afstand.

De een eist het recht op om te weten, de ander om niet te weten. Niets zegt dat een recht ook een plicht moet worden.

Omdat Jonah minderjarig is, heeft hij voor DNA-onderzoek de toestemming van zijn ouders nodig. Tot verrassing van iedereen zegt moeder Terri dat zij de donor graag zou ontmoeten. Alsof er een bom in het gezin valt. ‘Een donor toevoegen aan dit gezin past niet in mijn definitie van wat een gezin is’, zegt vader Eric. ‘En elke aanval op mijn definitie van familie, is een aanval op mij.’ Of wat er kan gebeuren als er op een dag een biologische halfbroer of -zus van je kinderen aan de deur staat.

Generation Cryo, dat je kan vertalen als ‘Generatie Diepvries’, is een Amerikaanse roadmovie op MTV. Het programma begint bij Breeanna, geboren bij twee lesbische moeders. Als Breeanna hen vertelt dat ze haar veertien halfbroers en halfzussen wil opzoeken omdat ze hoopt zo haar donor te vinden, is het vooral de moeder die geen biologische band met haar heeft, die zich daar ongemakkelijk bij voelt.

Het is fijn dat het hier om zeventienjarigen gaat: jonge mensen, die een uitgesproken mening hebben over een moeilijke kwestie. Zelfs in deze eerste aflevering zie je al dat die meningen uiteen kunnen lopen: Breeanna wil de donor vinden, Jonah wil hooguit een foto zien en zijn tweelingzus Hilit wil er niets mee te maken hebben. De een eist het recht om te weten op, de ander om niet te weten. Benieuwd hoe de volgende afleveringen daar verder mee omgaan. Hoe zal Hilit reageren als ze verneemt dat Breeanna hun donor gevonden heeft? Wat zal dat met hen drieën doen, en met de twaalf andere ‘siblings’?

En gek hoe hard ze op elkaar lijken: Breeanna kan zo doorgaan voor een zus van Jonah. Breeanna en Hilit hebben allebei een neuspiercing. Ze hebben hetzelfde donkere haar. ‘Het voelt als familie’, zeggen ze alle drie.

Bij ons in Vlaanderen pleiten kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en geneticus Jean-Jacques Cassiman voor meer openheid in verband met de afstamming van kinderen. Tegenstanders bepleitten daarop, gisteren in deze krant, het recht om niet te weten. Niets zegt dat een recht ook een plicht moet worden. Maar Generatie Diepvries is volwassen aan het worden, en we kunnen niet doof blijven voor hun vragen.

generation cryo (2)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s