Filmpje – Donorkinderen

Filmpje – Donorkinderen

Kijk daar is Marie. Dag Marie,

Goh, je had geen slechter moment en land kunnen kiezen om op de wereld te komen, want ook al kon men niet bewuster voor jou gekozen hebben en zal men jou hopelijk koesteren: er werd voor jou beslist dat jij niet kan achterhalen wie de helft of meer van je wezen leverde.

Meer nog, als er werd beslist om niet aan jou te vertellen dat je werd verwekt met donormateriaal, zorgen artsen er voor dat je het niet zelf kan ontdekken. Zo zal je van uiterlijk lijken op je ouders. Ze gaan zelfs zo ver dat je bloedgroep met die van hen klopt.

En ook al weet je dat je een donorkind bent maar werd er gekozen voor een anonieme donor, zal je nooit meer over hem of haar te weten kunnen komen. Noch zal je weten hoeveel en wie je halfbroers – en zussen zijn. Door het ontbreken van een register weten we dat dit aantal serieus kan oplopen.

Naast het stuk identiteit dat je wordt ontzegd, wordt ook belangrijke medische informatie voor je achtergehouden. Dit betekent dat als jij zelf een gezin wil starten, je deze maar voor de helft of helemaal niet zal kennen.

Onze regering vindt het namelijk belangrijker om over panda’s en dubbele achternamen te beschikken, dan een correct en transparant beleid uit te werken. Eentje dat de mensen die er door verwekt worden hun fundamenteel recht op stem, afkomst en identiteit toekent.

Recht op leven, recht op sterven, let’s fill in the gaps: geef donorkinderen zelfbeschikking over de puzzelstukken die hun identiteit bepalen. Het is namelijk informatie die hen aanbelangt.

Geef ons een stem.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s