Frederik Swennen: Leven in de Leugen – Opiniestuk

Door het toelaten van anoniem donorschap schendt België de rechten van het kind, stelt Frederik Swennen. Gisteren verscheen er een artikel uit de hand van een aantal fertiliteitsartsen en een Gentse ethicus die naast ongefundeerde uitspraken, donorkinderen die meer over hun afkomst wensen te weten onder de noemer ‘genetische fundamentalisten’ plaatsen.

Prof. dr. Swennen schreef op zijn beurt een opiniestuk als tegenreactie tegen de onzinnigheid die gisteren afgedrukt stond. Hij roept de wetgever op om in te grijpen zodat het onevenwicht in het huidige beleid hersteld wordt, zelfs als daardoor het aantal donoren zou kunnen verminderen. Wij van Donorkinderen VZW treden hem hier volledig in bij.

Opiniestuk – Leven in de Leugen
In De Standaard van gisteren nemen een ethicus en enkele medici het “genetisch fundamentalisme” van het niet-anonieme donorschap onder vuur.

Wetenschappelijk valt heel wat af te dingen op dat bedenkelijke opiniestuk:

1. De onuitgesproken premisse ervan is dat het MBV-aanbod in België op de vraag afgestemd moet blijven. België zou m.i. ook een gidsland kunnen zijn door niet meer mee te gaan in die claimcultuur van “het recht op een kind”, dat niet absoluut is.

2. Een tweede premisse is dat een vermindering van het aantal Belgische spermadonoren onwenselijk zou zijn. De auteurs geven echter niet aan in welke mate vandaag al buitenlands sperma wordt gebruikt in de fertiliteitscentra, en wat daarmee mis zou zijn.

3. Stuitend is dat de auteurs beweren dat de donoren geen ‘ouders’ zijn in de zin van artikel 7 Kinderrechtenverdrag – geen Europees maar een internationaal verdrag. Zij gaan daarmee compleet voorbij aan de rechtspraak van ons Grondwettelijk Hof en van het Europese Mensenrechtenhof, dat de biologische band tot de kern rekent van de identiteit van ouders en kinderen, en donoren naast sociale ouders, wensouders en juridische ouders tot de ouders rekent.

4. Oneerlijk is dat wordt gesteld dat wensouders thans de keuze hebben tussen anonieme en niet-anonieme donatie. Volgens de MBV-wet is dat zo, maar de meeste centra geleid door de auteurs willen niet meewerken aan niet-anonieme spermadonatie.

5. De auteurs vragen zich verder af waar de vrijheid zou blijven van wensouders om te kiezen voor anonieme donatie. Zij miskennen dat die keuze niet enkel hen, maar ook het kind aanbelangt, terwijl dit laatste die keuze nooit had. Bovendien verwijzen zij niet naar Frankrijk, waar een staatscommissie ook met ethici en medici eenvoudigweg aanbeveelt de “ni vu, ni connu”- anonimiteit te verbieden. Waarom zouden wensouders moeten überhaupt worden toegelaten (hun kind) te (laten) leven in de leugen?

6. De auteurs willen wachten op empirisch onderzoek dat aantoont dat niet-anonieme donatie beter is, vooraleer een slechte wet in te voeren. Bestaand onderzoek doen ze af als methodologisch onjuist en ideologisch gekleurd. Zij vermelden niet dat bij invoering van de slechte MBV-wet in 2007 evenmin empirisch onderzoek voorhanden was dat aantoonde dat anonimiteit het welzijn van het kind dient.

7. De auteurs halen negatieve buitenlandervaringen aan waaruit geen causaliteit blijkt tussen een wetswijziging en de evolutie in het aantal donoren. Positieve buitenlandervaringen halen zij niet aan.

De anonimiteit is pas in de MBV-wet van 2007 ingeschreven en bestond voordien wettelijk niet. België schendt met die anonimiteit zijn internationale mensenrechtenverplichtingen. De wetgever moet daarom ingrijpen en het evenwicht herstellen, zelfs als het aantal donoren daardoor zou verminderen. Leven in de leugen moet worden verboden.

Prof. dr. Frederik Swennen
Hoogleraar Familierecht UAntwerpen
Advocaat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s