Komt een vrouw bij de dokter

Op een plek hier niet zo ver vandaan, meldt er zich een vrouw bij een arts. Of die arts haar zou kunnen verder helpen. Haar kinderwens is namelijk heel groot. De prins op het witte paard viel echter nog niet aan de horizon te bespeuren.

Voorzichtig, maar doordacht startte ze een informatiezoektocht naar opties en geschikte arts om haar hierin te begeleiden.

Zelf is ze een donorkind van een anonieme donor. Lang heeft ze getwijfeld om überhaupt zelf de stap te zetten naar het alleenstaande ouderschap. Ze wil wel heel graag een kindje, maar niet ten koste van diens belangen. Uit een soort van pre-ouderlijke reflex zocht ze naar de mogelijkheid om haar kind net dat te geven wat ze zelf nooit heeft gehad: kennis over een volledige afkomst …

Een vriend bood zich aan. Heel wat reflecties en gesprekken later, werd zelfs al een ouderplan opgesteld.

huge.49.247949
En toen zat daar in de wachtkamer bij haar uitverkorene arts. Ietwat zenuwachtig vertelde ze hem over haar zelf, haar voorgeschiedenis en wensen. Ze vroeg hem of hij kunnen verder helpen…De reactie van de arts kwam hard aan.

Niet alleen stelde hij haar keuze openlijk in vraag; hij verwierp elke toelichting van haar kant. De arts was er namelijk heilig van overtuigd dat het werken met het zaad van een anonieme donor de beste optie was. Hij durfde zelfs te stellen dat net haar voorgeschiedenis  haar perspectief had misvormd.

Het werd echter nog erger: hij verwees haar verplicht door naar een psychologe. Indien ze hier niet op zou in gaan, zou ze haar kans verspelen om nog verder door hem behandeld te worden. Daarnaast maakte hij ook duidelijk dat het oordeel van die psychologe een beslissende factor zal worden in het verdere traject.

Toen we deze getuigenis binnenkregen, was het gevoel van onrecht heel groot. En dit voor een tal van redenen:

 • de jonge vrouw heeft alle recht om voor een gekende donor te kiezen (persoonlijk èn wettelijk) – hoeft dus niet in vraag gesteld te worden
 • een arts dient te begeleiden (en niet te leiden op basis van eigen overtuigingen)
 • andere alleenstaanden die bij deze arts op consultatie kwamen, kregen geen verplichte consult bij een psychologe opgelegd
 • zij kreeg de doorverwijzing enkel op basis van het gegeven dat ze niet met het zaad van anonieme donor wil behandeld worden
 • deze arts maakt zich hierdoor schuldig aan discriminatie
 • uit eigen onderzoek blijkt trouwens dat die psychologe dezelfde overtuiging als de arts hanteert

Het is niet een eerste keer dat we van wensouders te horen/lezen krijgen dat een arts diens persoonlijke overtuigingen tracht op te leggen. Dit door bijvoorbeeld slechts beperkte informatie mee te delen of hen voor te houden dat een bepaalde keuze de enige of beste keuze is. Wensouders schenken vaak blindelings hun volledig vertrouwen aan de persoon die finaal zal oordelen of de kinderwens al dan niet ingevuld kan worden.

Het is dan ook met grote verbolgenheid dat we anno 2016 nog steeds moeten vast stellen dat bepaalde artsen hun macht en het vertrouwen van hun patiënten misbruiken om een eigen voorkeur af te dwingen. Niet alleen staat dit haaks op de wet van de patiëntenrechten evenals de gezworen deontologische code, het gaat ook nog eens ten koste van het welzijn van moeder en toekomstig kind.

Groet,
Steph

Een gedachte over “Komt een vrouw bij de dokter

 1. Wat goed dat je dit verhaal zo kenbaar maakt. Wat heeft deze bewuste vrouw het goed gedaan! Haar eigen geschiedenis naar een weloverwogen keuze in haar kinderwens. En wat jammer dat ze dan wordt geproblematiseerd (naar een psycholoog) in plaats van bemoedigd!
  Maar wat is er nog veel werk te verrichten in bewustwording. De vervulling van de kinderwens enerzijds vs het perspectief van het kind anderzijds.
  Succes,
  Simone Hoogeveen, psychosociaal-therapeuten.nl

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s