Anonimiteit is de dekmantel van de leugen

Anonimiteit is troef in het land waar beleidsmakers de voorgekauwde voorkeur van de fertiliteitsindustrie decennia lang op hun bord lieten serveren. De techniek zelf werd opgepikt in varkenskwekerijen, waarbij zeugen op het juiste moment het vruchtbaarste zaad ingespoten kregen. Niet alleen kon vanaf dan de bevruchting precies getimed worden, het zouden ook nog eens de beste exemplaren aan biggen opleveren.

‘Kids are like pigs’ moeten de wit gejaste professionelen hebben gedacht toen ze besloten om op die manier ook menselijke exemplaren te verwekken. En omdat een varken zich niet afvraagt waar het vandaan komt, werd besloten om ook bij de mens het zaad onder anonieme noemer de baarmoeder in te schieten.

Zeventig jaar later is deze bedrijfstak nog steeds de grootste voorvechter ter aanhouding van die anonimiteit. Waarom eigenlijk? Vertrekken doen ze alvast niet vanuit het welzijn van de kinderen en de gezinnen die erdoor gevormd worden. Integendeel: niet alleen propaganderen ze ouderschap gebaseerd op een leugen, hun misleiden zorgt voor lijden bij de personen die erdoor verwekt worden.

We weten en erkennen allemaal dat een mens gebaat is met kennis over zijn afkomst. Niet alleen vanuit het oogpunt om zich op een volwaardige manier als een individu te kunnen ontplooien en te definiëren. Maar ook kennis over medisch achtergrond is van fundamenteel, en soms zelfs van existentieel, belang.

Ons land erkent dit belang ten aanzien van geadopteerden. En nu het grondwettelijk hof onlangs dit evenzeer voor buitenechtelijke kinderen onderlijnde, blijft het vreemd dat donorkinderen als een andere categorie van ‘mens’ worden beschouwd.

Schermafbeelding 2016-02-22 om 17.29.30

Een soort van mens wiens belangen zodanig onderschikt zijn dat ze niet eens toegekend worden. Straffer nog: ons land creëert ze zelf. Ze keurde namelijk een beleid goed waardoor deze mensen, nog voor hun verwekking, bewust gediscrimineerd zullen worden. Geen onrecht is groter dan dat derden belangrijke informatie van en over jezelf angstvallig trachten verborgen te houden.

Unknown

Maar anonimiteit komt ook met een schaduw: het geeft centra en artsen de vrijgeleide niet open en transparant te moeten zijn over de gebruikte zaad-, eicellen en embryo’s. Het taboe, de wanhoop en het diep verlangen zorgen ervoor dat kritisch denken uitblijft en blind vertrouwen wordt geschonken aan de persoon die het onbereikbare alsnog bereikbaar kan maken. Het ‘Wat niet weet, niet deert’-principe geldt niet enkel voor de kinderen maar ook voor hun ouders.

Menig verhalen zijn ons allang niet meer onbekend: zo zouden in Frankrijk spermabanken zijn aangevuld met het zaad van gevangen, in Gent werden eicelpuncties uitgevoerd bij vrouwen waarbij een lager aantal van eicellen werd meegedeeld zodat de ‘overschot’ zonder medeweten (dus zonder toestemming) van die patiënten in de eicelbank terecht kon komen. In Brussel is al zeker 1 embryo vermist geraakt en gebleven, …

Als onze gerenommeerde centra het niet eens nodig vonden om onze minister van Volksgezondheid in 2009 op de hoogte te brengen van de verwekking van kinderen met het zaad van een donor die drager was van een zeer ernstige en erfelijke aandoening, dan lijkt het niet onwaarschijnlijk dat er nog meer zaken werden toegedekt.

Is het trouwens niet opvallend hoeveel fertiliteitartsen ondertussen hun dossiers vroegtijdig hebben laten vernietigen? Je zou haast denken dat er iets te verbergen viel.

12742028_1065884520119538_5929297919122901722_n

Niet weten, doet je namelijk alle opties overwegen. Het is naïef te geloven dat enkel het genetisch materiaal van lovenswaardige mensen werd/wordt gebruikt. Zolang de echte afkomst niet bewezen of aangetoond kan worden, blijft zo goed als iedereen een mogelijke biologische ouder; zelfs zij waarvan je echt niet wil afstammen. Het is niet omdat iets onwaarschijnlijk lijkt dat het onmogelijk is.

En alvorens menig artsen een imitatie van een steigerend paard te berde brengen: zonder echte bewijzen kunnen ze niets garanderen. En waarom deze keer ze wèl enkel op hun woord vertrouwen? Zij zijn net diegenen die maar al te graag kinderen met een gigantische leugen het leven wensen in te sturen.

Groet,
Steph

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s