Juridisch drijfzand in zicht nav match tussen donor en donorkind

We wisten al geruime tijd dat de eerste Belgische match tussen donorkind en haar donorvader een feit was. Beiden lieten zich registreren in de Nederlandse DNA-databank van FIOM. De vrouw schreef zich eind 2012 in. Haar biologische vader deed het pas een 4tal maanden terug.

Slechts 15 landgenoten stonden in de bank: 13 donorkinderen en 2 donoren, toch was het voldoende om tot een match te leiden. Nog bijzonder aan het toeval is dat als ze nooit had deelgenomen aan een TV reportage, ze zich misschien niet had laten overtuigen om een staal af te staan. Het is fantastisch dat alvast 1 naald in de grote hooiberg werd gevonden.

istock_000011738379small

Zowel de vrouw als haar donorvader lieten een mooie schriftelijke getuigenis achter die ze wilden delen met de buitenwereld. Hun kennismaking is nog pril, de eerste voorzichtige stappen naar het opbouwen van een relatie/connectie werden gezet. Ondertussen kennen we al heel wat andere donorkinderen uit het buitenland die hun weg vonden in de onbekende twilight zone waar donorconceptie hen bracht. Hun getuigenissen zullen niet alleen anderen heel wat (h)erkenning en hoop geven, het zal onvermijdelijk bijdragen aan de vermenselijking van het debat.

Eén van de vragen die terecht aan de horizon zal verschijnen is of een soortgelijke DNA-databank ook op Belgische bodem opgericht kan worden, zodat zij die willen vinden of gevonden willen worden, eindelijk over die mogelijkheid kunnen beschikken.

Belgische DNA-databank?
De oprichting van een databank is 1 van de onderwerpen die we de afgelopen maanden, samen met andere experts in de werkgroep Afstamming van Vlaamse minister Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Jo Vandeurzen aan het onderzoeken zijn. Op het eerste zicht lijkt de oprichting relatief eenvoudig doch is enige bedachtzaamheid, evenals een grondige research cruciaal om dit ooit effectief te kunnen verwezenlijken.

Rechtsonzekerheid in zicht
Want enige voorzichtigheid is namelijk geboden voor Belgische donoren en donorkinderen alvorens ze zich gaan aanmelden bij FIOM, net omdat zij die doneerden of werden geboren voor 2007 juridisch niet beschermd zijn.

Onze huidige wetgeving voorziet louter bescherming voor diegenen die na de wet inzake Medisch Begeleide Voortplanting doneerden/verwerkt werden. Kort geschetst: donorkinderen en donoren die met elkaar gematched worden kunnen juridisch aansprakelijk ten aanzien van elkaar gesteld worden. Dit houdt ook in dat eventuele erfenis- of onderhoudsclaims afgedwongen kunnen worden.

En ookal is de hoofdzakelijke beweegreden om een fundamentele vraag eindelijk te kunnen beantwoorden, men mag en kan het niet riskeren dat de grijze zone onverwacht grotere implicaties met zich zal meebrengen dan aanvankelijk werd aangenomen.

Daarom is het belangrijk dat niet alleen de betrokken partijen, maar ook onze beleidsmakers eerst het correcte wettelijke kader creëren zodat kinderen en hun ouders met een gerust hart zich op de belangrijkere zaken kunnen focussen.

Groet,
Steph

Donorkinderen VZW
www.donorkinderen.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s