“Mag ik jullie wat vragen over papa?”

Nog nooit bracht een brief van een achtjarige jongen een land zo in beroering. Stan schreef hem in de hoop dat mensen die zijn vader gekend hebben wat antwoorden kunnen aanreiken op vragen die tot heden onbeantwoord waren gebleven. Vragen die hij zelf nooit heeft kunnen stellen, omdat het noodlot toesloeg alvorens ze elkaar echt konden leren kennen.

Zijn vader Robert Donkers, een Nederlandse militair, kwam in 2007 om tijdens een missie in Afghanistan.

Stan’s brief bevatte een aantal vragen: wat zijn papa leuk en cool vond, of hij hield van dieren, wat hij graag at en of hij het goed op school heeft gedaan. Maar hij verlangt ook naar verhalen, filmpjes en foto’s van zijn papa.

Schermafbeelding 2016-04-13 om 20.41.50

De Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis postte de brief op twitter en verzocht haar volgers hier gevolg aan te geven. De reacties waren talrijk en bovenal hartverwarmend.

De antwoorden verhullen een onvermijdelijke connectie tussen vader en zoon. Het is willen weten, kennen en doorgronden waar je vandaan komt, wat verbindt en je kan koesteren zodat het gemis ingekleurd geraakt.

Een gemis dat uitgaat naar de persoon van wie je afstamt, maar die niet kan of mag gekend zijn. Dit kan een andere persoon zijn dan diegene die de rol opnam om het kind groot te brengen.

Los van elkaar kent het kind hen een waarde toe. De ene misschien wat meer dan de andere, doch zijn ze beide waardevol. Meer willen weten over de andere partij is geen afbreuk in liefde tussen kind en ouder, integendeel.

Er is geen grotere vorm van liefde of respect naar de ander toe dan hen de vrijheid te bieden datgene te (ver)kennen dat nodig is om zich als individu niet alleen te ontplooien maar ook te definiëren.

Als we massaal de vraag van deze jongen begrijpen, we zijn verlies en verlangen erkennen, waarom begrijpen we soortgelijke vragen van donorkinderen dan niet?

Groet,
Steph

Een gedachte over ““Mag ik jullie wat vragen over papa?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s