Gezocht: je biologische familie

Hoe vind je een naald in een hooiberg? Het niet weten waar je exact moet zoeken maar ook de confrontatie met een berg die door derden zo hoog werd gestapeld, ontmoedigt vaak velen.

200163425-001

Maar hoe onmogelijk men het ons tracht te maken, zij die zoeken worden hardnekkiger en vooral creatiever. Steeds meer verhalen van mensen die elkaar vinden bereiken de oppervlakte.

In de hoop het doolhof voor anderen van meer openingen te voorzien, lijsten we hier een aantal alternatieve routes op, die mogelijks je kunnen helpen om te vinden. Sommigen van hen zijn van toepassing voor donorkinderen, andere opties dan weer eerder voor geadopteerden of buitenechtelijke kinderen. Het doel is het kunnen vinden van je biologische familie.

Geheime Facebook groep donorkinderen – donoren
In Nederland zorgde een geheime groep op Facebook ervoor dat een Nederlands donorkind haar biologische vader vond. Een simpele muisklik ter uitvergroting van de profielfoto maakte de fysieke gelijkenissen meteen zichtbaar. Een DNA test bevestigde later hun verwantschap.

Ondertussen hebben we zelf een geheime Facebook groep opgestart voor Belgische donorkinderen en donoren. Het is niet alleen een plek om verhalen en vragen op een veilige manier te kunnen delen, mogelijks zorgt het ook voor het kunnen vinden van biologisch kind/ouder/halfbroer of halfzus.

Schermafbeelding 2016-06-27 om 15.12.19

Ben je een Belgisch donorkind of een donor (sperma, eicel, embryo), dan kan je je aanmelden via donorkinderen@gmail.com.

DNA databanken
De opmars van DNA-databanken zit al jaren in de lift. Niet alleen schrijven mensen die op zoek zijn naar hun biologische familie zich hiervoor in, maar er zijn ook heel wat mensen die zich laten registeren ter uittekening van hun stamboom.

Alle onderstaande vermelde databanken zorgden er reeds voor dat mensen aan elkaar werden gelinkt. Bij sommige databanken krijg je zelfs informatie verschaft over de geografische afkomst van je biologische voorouders.

Internationale DNA databanken zijn: Family Tree, 23andme, Ancestry.com
Nederlandse DNA databank voor donorkinderen en donoren: FIOM
Belgische DNA databank: is coming … (we werken hier trouwens zelf aan mee)

We dienen ook mee te geven dat bij sommige internationale (grote) DNA databanken je DNA-profiel kan overzetten of linken aan andere banken. Bij de DNA-databank voor donorkinderen en donoren kan dat niet. Dat betekent dat je soms in verschillende banken je je dient te registreren en te betalen om je kansen te vergroten.

Voordelen van de grote internationale banken: miljoenen mensen registreerden zich reeds maar deze zijn vooral (nu nog) buitenlanders. Door de import van gameten, maar ook door de trafiek van wensouders naar het buitenland, is de kans reëel dat iemands biologische ouder uit een ander land afkomstig is. Bijkomend: via internationale banken kan je ook gelinkt worden aan neven, tantes of achternichten. Mits enige genealogische skills (stamboomonderzoek) kan je zo mogelijks vinden. Meer tips hierover kan je terugvinden op de besloten DNA detectives-facebookpagina. (Met dank aan Els Leijs voor de tip)

DNA
Belangrijk om te weten (en zo te kunnen traceren) is dat – afhankelijk van je geboortegeslacht – in je DNA de sleutels vervat zitten van je biologische ouders.

Ben je een jongen, dan bevat jouw DNA het identieke Y-chromosoom van je biologische vader. Dit wordt nl. enkel van vader op zoon doorgegeven. Met dat Y-chromosoom kan je aan de slag.

Familiekunde vzw heeft in 2010 een DNA-project in België opgestart, waarbij verschillende mannen uit verschillende families van over heel het land hun DNA hebben afgestaan. Als je over je Y-chromosoom beschikt, kan je via dit boek/onderzoek mogelijks je biologische familie traceren. Kortom: dan weet je in welke familie je moet gaan zoeken.

Meisjes erven niet de Y-chromosoom van hun biologische vader. Maar indien je een broer hebt (volle of halve, zolang je dezelfde biologische vader deelt) dan kan wel via het Y-chromosoom van je broer je eigen zoektocht verder zetten.

Zowel meisjes als jongens erven van hun biologische moeder (diegene die de eicel levert) dan weer mitochondriaal DNA. Met dit stukje DNA kan je de bloedlijn langs vrouwelijke kant optekenen.

Momenteel is er nog geen grootschalig onderzoek uitgevoerd ter uittekening van families langs moederszijde. Maar wie weet zal dat ook een keer opgestart worden.

Zoekregisters
Voor donorkinderen die werden verwekt met het zaad uit commerciële spermabanken is er een zoekregister opgestart, mb. het Donor Sibling Registry. Het principe is simpel: elke donor heeft een uniek donornummer. Als je dit nummer hebt (als donorkind, donor of ouder) dan kan je via deze website je aanmelden met dat nummer en zo in contact treden met eenieder die zich met hetzelfde nummer lieten registren.

Geen enkel land heeft reeds zo’n nationaal zoekregister opgestart. Mocht het nationaal register effectief in voege treden (waardoor donoren over 1 uniek registratienummer zouden beschikken) is het mogelijk om donorkinderen, ouders en donoren elkaar op die manier te kunnen laten vinden.

Voor zoekende adoptiekinderen is, er naast het Vlaams Centrum voor Adoptie (VCA) , het  zoekregister. Het is een register opgestart voor diegenen die niet over hun adoptiedossier (konden) beschikken. Het gaat vaak over adopties waarbij vrouwen anoniem zijn bevallen en het kind hebben (moeten) achterlaten. Hier kunnen niet alleen geadopteerden, maar ook geboorteouders zoeken of net hun zoekertje plaatsen.

Foto search – applications
Momenteel bestaan er redelijk wat apps om via fysieke gelijkenissen te zoeken en mogelijks te vinden. We vermoeden dat dit kan werken voor diegenen wiens uiterlijk zodanig specifiek is en totaal niet lijken op de reeds gekende halve biologische afkomst.

Applicatie FindFace: deze applicatie kent zijn oorsprong om te ontdekken of mensen foto’s van jezelf online hebben gezwierd. Maar je kan deze app ook gebruiken om op zoek te gaan naar mensen die op je lijken.

Applicatie Aging Booth: via deze app kan je jezelf laten verouderen. Niet alleen krijg je een indicatie van hoe je er zelf zal uitzien op oudere leeftijd, het kan je ook een vermoeden over het uiterlijk van je onbekende moeder of vader bieden.

App Hair and Bearstyles: geef jezelf andere haarstijlen + je kan van jezelf een meisje of jongen maken. Zo kan je mogelijks ontdekken hoe een halfzus of broer uitzien.

Uiteraard kan met de foto’s die je genereerd via bovenstaande apps verder zoeken.

Coming up: Applicatie Name Tag. Deze app zou via gezichtsherkenning je de naam van die persoon te kennen geven. Handig voor als potentiële biologische familieleden worden gespot.

Hieronder een voorbeeldrijtje van een aantal zelf uitgeprobeerde apps. Nu enkel nog wachten op een app die dit alles en meer combineert …

Schermafbeelding 2016-06-27 om 20.27.01

Groet,
Steph

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s