Draagmoedersbeurs: ‘Because nature is so homophobic’ (quote intented parent)

Voor een 2 keer landde de Amerikaanse draagmoederbeurs van Men Having Babies op Belgische bodem. Deze keer in een iets chiquere venue: de benedenverdieping van het Hilton in Brussel werd afgehuurd om de meer dan 220 potentiële klanten uit 12 Europese landen te ontvangen.

Ik was er ook deze keer bij: het resultaat van een eerste in haar generatie om volwassenen alsnog van een half genetische baby te kunnen voorzien. Een lucratieve handel die door artsen werd ontdekt toen de aangeleerde technieken op een varkenskwekerij ook bruikbaar bleken voor onvruchtbare heterokoppels. Vanaf 1950 werden Belgische baarmoeders gevuld met het vruchtbare zaad van onbekende mannen. Niet veel later werden vruchtbaarheidstechnieken aangescherpt en verbeterd. Maar ook nieuwe doelgroepen werden aangeboord: de alleenstaande vrouwen en lesbische paren.

Onder het mom dat ongewenste kinderloosheid als een discriminerend onrecht moet aanschouwd worden, ijveren takken van de LGBT community ervoor dat ook mannen en transvrouwen hun persoonlijke biologische kinderwens moeten kunnen invullen.

img_7570

Deze zondag hadden ze echt alles aanbieding: tolken, gadgets, prijslijsten, verschillende formules, the do’s and the don’ts, maar ook recht-naar-je-hart-en-portefeuille-salespitches van rechtstreekse contactpersonen om eicellen en baarmoeders binnen handbereik te krijgen, passeerden de revue. Advocaten deelden er de metaforische route map uit hoe wetgevingen te omzeilen om het aangekochte kind ‘legaal’ in je eigen land te krijgen.

Men Having Babies pakte dit jaar ook uit met een ‘ethisch kader’ om tegenstanders te kunnen overtuigen van hun oprechte en correcte bedoelingen. Zo claimen ze een non-profit organisatie te zijn dat enkel mannen de tools en eventueel de middelen willen aanreiken om hun recht op gezinsleven te kunnen verwezenlijken. Dat hun grootste sponsors net die centra en advocatenkantoren zijn die als eerste voet aan wal op Europese bodem kunnen zetten, was voor hen geen conflict of interest.

fullsizerender

Zelf omschrijven ze draagmoederschap als: ‘the act of a woman, altruistic by nature, gestating a child for another individual or couple, with the intent to give the child to the intented parents at birth’. Ik omschrijf het zelf eerder als een uitbesteding van een gepersonaliseerde zwangerschap dat de verhandeling/adoptie van een donorkind beoogt aan zij die het besteld hebben en dit tegen betaling van een (on)kostenvergoeding.

Nieuwe termen werden gelanceerd om de transacties of handelen zo zakelijk mogelijk te houden: de draagmoeder werd ‘carrier’ genoemd, de eiceldonor dan weer de ‘contribueerder van genetisch materiaal’. Ook nieuw in het gamma voor een aantal agencies is de ‘Money back and refund’-optie (no kidding) en de ‘Multi cycle packages-deals.

Adoptie werd verschillende keren afgeraden omdat er tegenwoordig heel weinig jonge kinderen te adopteren vallen en omdat de kans te groot is dat de moeder ‘jouw’ kind alsnog zelf wil houden.

Draagmoederschap bracht dan weer heil door aan te raden om eicellen van een andere vrouw dan de draagmoeder te gebruiken zodat de kans het grootst is dat ze het kind zal afstaan, maar ook de afdwingbaarheid van het 50 bladzijden tellende contract laat uitschijnen je d’office je genetisch kind in babyformaat kan meenemen nadat het geboren is. Zo laat het contract toe tussentijdse betalingen te staken als de draagmoeder de voorwaarden van het contract niet naleeft. Ook even meegeven dat heel wat draagmoeder agencies een non-disclosure clausule in het contract laten opnemen: dit verbiedt de vrouw om eventuele wanpraktijken in openbaarheid te brengen.

Er werd op de beurs ook heel veel aandacht besteed aan een zo gezond mogelijk kind te kunnen kweken. De ontsteltenis was groot toen een arts in de zaal vroeg wie een kind zou laten aborteren mocht het afwijkingen vertonen. De handjes gingen de lucht in, alsof Regi het zelf had gevraagd. Uiteraard kan abortus ook contractueel afgedwongen worden.

fullsizerender

Belgische hypocrisie
Naast ‘ik wil een zo gezond en perfect mogelijk kind’ werd zoals net zoals in België het welzijn van het kind beperkt tot de juridische onzekerheid waarin het zich kan bevinden wanneer de afstammingswetgeving roeit in het eten gooit voor zij die het kind juridisch wensen te claimen. Slechts 2 keren werd vaag het belang van afkomst aangeraakt, doch even snel weer opzij geparkeerd door economische en praktische argumenten.

Het is opvallend en vooral gigantisch hypocriet hoe ook dit jaar bepaalde politici de schijnwerpers van de pers opzoeken om hun persoonlijke degout over dit initiatief uit te spreken, maar niet inzien dat soortgelijke praktijken onder eigen huislabel met hetzelfde ethisch kader aan de man worden gebracht. Maar blijkbaar is ethiek enkel van toepassing als prijzen zogezegd betaalbaar zijn, transparantie niet hoeft en geen fancy folders worden uitgedeeld.

Een ethicus vertelde me ooit dat iets niet ethisch is wanneer je een ander schaadt. Een mens verwekken die met voorbedachten rade niet alleen wordt weerhouden van fundamentele informatie over zichzelf maar ook van de mogelijkheid om een waardevolle relatie met diens biologische familie te kunnen uitbouwen, is naar mijn inzien het enige ethische kader dat gehanteerd moet worden, wanneer er overwogen wordt om al dan niet draagmoederschap of donorconceptie toe te laten.

En hoe hard men ook walgt van het Amerikaanse event, het wordt tijd om in eigen boezem te kijken en te beseffen dat we op eigen grondgebied reeds decennia lang de kinderen ongevraagd de rekening van de gecommercialiseerde invulling van kinderwensen presenteren.

Groet,
fullsizerender

www.donorkinderen.com
www.facebook.com/donorkinderenbelgie 

Hieronder extra sfeerbeelden van de happening.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s