Waarom donorkinderen geen eicellen of zaadcellen horen te doneren

Vertrekkend uit het nobel gedachtengoed om datgene (terug) te geven waardoor iemand net zelf het leven heeft gekregen, boden reeds een aantal donorkinderen zich aan als eicel- of spermadonor. Op het eerste zicht lijkt het misschien een goed idee, doch hier een aantal kritische kanttekeningen waarom donorkinderen net geen afstand van hun genetisch materiaal horen te overwegen.

1425_3

Het gebrek aan een nationaal sluitend register maar ook het langdurig ongelimiteerde gebruik van donoren in het verleden, zorgt er voor dat de kans reëel is dat een wensouder met het genetisch materiaal van een halfbroer- of zus behandeld kan worden. Omdat de meeste donorkinderen niet weten dat ze donorkind zijn, kan dit noch meegedeeld of nagegaan worden door de behandelde arts. Verwantschap tussen donor en ontvanger wordt niet getest.

De wetenschap leert ons dat hoe verwanter de biologische ouders, hoe groter de kans op genetische afwijkingen bij de kinderen. Zolang er geen register of mogelijkheid tot controle is, is het onverantwoord om überhaupt behandelingen met donormateriaal uit te voeren. Idem trouwens voor de ‘officiële’ kinderen van een sperma/eiceldonor: ook zij maken kans om met het genetisch materiaal van een verwante behandeld te worden.

Een donorkind dat overweegt om eicellen of zaadcellen af te staan, heeft vaak zelf weinig problemen gehad over zijn of haar onbekende afkomst. Eigen overtuigingen worden geprojecteerd op de nog te verwekken personen : ’ik blij dat ik er ben. Zelf ondervond ik geen issues dus zij zullen er waarschijnlijk ook niet al te veel last van hebben’. Ondertussen weten we dat je op voorhand niet kan inschatten hoe een donorkind met zijn halve identiteit zal omgaan, welke implicaties donorconceptie bij het gezin teweeg brengt, hoe groot de impact of talrijk de gevolgen zijn, …

Geadopteerden, zelfs de happy-about-their-adoptions-ones, zie je toch ook niet hun kinderen spontaan voor adoptie afstaan uit de veronderstelling dat wat goed was voor hen was ook goed voor hun kinderen zal zijn?

schermafbeelding-2016-10-08-om-21-16-12

En ookal heeft het kind later de mogelijkheid om informatie over diens biologische ouder of familie op te vragen, het zal de eerste 2 decennia van diens leven worden weerhouden van niet alleen kennis maar ook contact met mensen die voor hem of haar mogelijks belangrijk zijn. Het blijft dan ook een raadsel waarom donorkinderen de verantwoordelijkheid ten aanzien van hun biologische kinderen zo makkelijk naast zich neer kunnen leggen. Zij zouden bovenal moeten weten dat het niet om de invulling van een kinderwens gaat, maar om de verwekking van mensen die ongevraagd de grootste gevolgen moeten ondervinden van de constructies door derden worden opgezet.

Maar bovenal: zij die besluiten om te doneren dragen bij aan de verderzetting van een industrie die er in wezen niet om maalt welke schade, onrecht of implicaties het teweeg brengt bij de mensen die er door verwekt worden.

De naïeve veronderstelling dat donorconceptie ooit ethisch kan zijn – omdat het zogezegd wordt ingekleed met een ‘professioneel kader’- verandert de realiteit niet: het is en blijft een praktijk waarbij biologische kinderen bewust en met voorbedachten rade worden weggegeven/gerukt om op te groeien bij families die niet volledig de hunne zijn. Alsof je een hart in tweeën breekt en maar slechts een helft toebedeeld.

De eerste generaties donorkinderen zijn meer waard dan dat. Het is daarom jammer te moeten vast te stellen dat de volgende generaties door eigen soortgenoten naar nog minder worden gedegradeerd.

Groet,
Steph

0a0674668c9a500c9106767f8b3c9cdd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s