Beste fertiliteitarts: deed u ook een kwakje in eigen bakje?

Een aantal Nederlandse donorkinderen en ouders ondernemen juridische stappen tegen een fertiliteitarts nu vermoedens van wanbeheer en fysieke gelijkenissen met een aantal donorkinderen alsmaar blijven toenemen.

Bekend om zo goed als alle mogelijke deontologische codes aan diens toen-nog-geanonimiseerde laars te lappen, kwam de tip van de ijsberg in zicht toen DNA-onderzoek uitwees dat hij de boel systematisch belazerde.

Dat ouders en donorkinderen nu genoodzaakt zijn juridische stappen te moeten ondernemen om niet alleen achter de waarheid te komen, maar hem ook tot verantwoording te doen verplichten, is voor velen zout op een reeds lang openliggende wonde.

Zelf ken ik de jonge dame die gisteren in EenVandaag moedig getuigde over wat het met haar doet: de vertwijfeling, het knagend vermoeden, de reeds talrijke achterhaalde leugens, de zoektocht, het willen weten maar niet mogen weten, …

Ze verwoordde het treffend: “Mijn moeder had een kinderwens. Haar leegte werd opgevuld, maar ik werd met een andere leegte opgezadeld. Ik ken alleen de familie van mijn moeder. Met het niet kennen van mijn vader, ken ik dus ook niet de rest van die hele familie niet en dat brengt me heel veel onrust.”

Haar mama deed ooit beroep op een gerenommeerde arts. Die arts bleek uiteindelijk niet meer dan een vertegenwoordiger van een industrie te zijn die er in wezen niet om maalt wat het teweeg brengt bij kind(eren) en ouders. Zolang het maar een kind oplevert, niet?

schermafbeelding-2016-10-29-om-06-40-40

Het is haast verontrustend te moeten vaststellen hoeveel van dit soort schandalen wereldwijd opduiken: wanbeleid en gebruik van eigen zaad. Lag het aan het God-complex of de behoefte om op het werk zich snel even te kunnen ‘ontladen’?

We durven zelfs openlijk de vraag te stellen: hoeveel Belgische artsen leverde een duit uit eigen zak en kwakte in eigen bak? En wie liet het na om (correct) te archiveren?

Misschien moeten we ineens alle fertiliteitartsen verzoeken om – als blijk van goodwill – een DNA-staal af te staan zodat we of de naald of alvast een kleinere hooiberg kunnen terugvinden?

Groet,
Steph

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s