Beste fertiliteitsarts, deed u ook een kwak in eigen bak?

Negentien, dat is tot zover het aantal donorkinderen waarvan sinds gisteren bekend is dat ze werden verwekt met het zaad van de Nederlandse fertiliteitsarts Jan Karbaat (89). Zelf had hij dit altijd vurig ontkend.

Jan Karbaat staat naast spreekwoordelijk nu ook letterlijk aan de wieg van het Nederlands donorconceptiebeleid. Hij was ondermeer het hoofd aan het Zuiderziekenhuis te Rotterdam, werkte een tijd in Suriname maar startte begin jaren 80 ook een privépraktijk in Barendrecht. Meer dan zesduizend vrouwen of koppels zouden, uit binnen- en buitenland, met hun onbeantwoord verlangen de weg naar hem gevonden hebben.

Met deontologie had hij niet zoveel. Accurate registratie noch degelijke screening van donoren stond niet op zijn prioriteitenlijstje. Schuilend achter de anonimiteit van donoren, kon hij decennia lang naar eigen believen zijn lucratieve business model verder uitwerken: een zwarte donor in de plaats van een witte, cocktails van verschillende spermastalen, lekkende spermatanks, … niets wat met een creatieve administratie niet verdraaid of verhuld kon worden.

Vermoedens waren er al langer, doch besloot de inspectie pas (!) in 2009 de winkel van Karbaat te sluiten. Maar er waren ook verschillende geruchten dat hij zijn eigen zaad zou hebben gebruikt. Hij zou ze tot aan zijn dood als ‘praatjes van ontevreden klanten’ afschilderen.

Toen de fysieke gelijkenissen en het psychisch lijden van een aantal donorkinderen niet meer te negeren viel, werd een rechtszaak aangespannen om voor eens en voor altijd de waarheid te kunnen achterhalen.

De arts overleed een aantal weken terug, net voor de eerste zitting plaats kon vinden. Desalniettemin besliste de rechter om de zitting alsnog te laten doorgaan. Dit ten einde om een uitspraak te vellen of het DNA van de arts al dan niet gebruikt mag worden om diens verwantschap aan te tonen.

Nu een wettelijk kind van wijlen Karbaat vrijwillig eigen DNA afstond, kon dit eerder – en buiten de rechtszaak om – getest worden. Een match met maar liefst 19 donorkinderen bevestigt dat de fertiliteitsarts wel degelijk zijn eigen zaad gebruikte. Daar de leeftijden van de gematchte donorkinderen tussen 20 en 40 jaar ligt, kan worden aangenomen worden dat Karbaat over een ruime periode mogelijk tientallen en zelfs honderdtallen baarmoeders met zijn zaad vulde.

Jammer genoeg is dit geen uitzonderlijk geval. Wereldwijd komen zulke wanpraktijken systematisch aan de oppervlakte bovendrijven. Omdat anonimiteit de norm en controles niet diepgaand genoeg zijn of waren, worden vrijgeleiden om te misleiden gecreëerd en in stand gehouden. Hoeveel Belgische artsen leverden ook een duit uit eigen zak en kwakte in eigen bak? En wie liet het na om (correct) te archiveren? De rookgeur van de massaal verbrandde dossiers doet alvast niet veel goeds raden.

Misschien moeten we onze fertiliteitsartsen – als blijk van hun good will – verzoeken om alvast een DNA-staal af te staan?

Groet,
Steph
www.donorkinderen.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s