En plots word je met de dood bedreigd

Dat de lancering van de Donor Detectives beroering en zelfs wat controverse ging veroorzaken, dat wisten we ergens wel. Velen beseffen nog niet ten volle dat Donor Detectives werd opgericht als onvermijdelijke reactie op het uitblijven van rechtzettende acties van de wetgever voor zij die via donorconceptie besteld, verwekt en afgeleverd worden.

Verwekking met het genetisch materiaal van onbekenden brengt nu eenmaal naast een grote complexiteit ook een gigantisch spanningsveld met zich mee waar belangen haaks op elkaar staan. In eigen land worden de belangen van donorkinderen nog steeds massaal ondergeschikt en dit voornamelijk omdat de fertiliteitsindustrie hardnekkig aan het geïmplementeerde businessmodel wenst vast te houden.

Groot was het contrast dan ook in reacties op het initiatief tussen België en Nederland. In Nederland is sinds 2004 verwekking onder anonieme noemer wettelijk niet meer toegestaan. De wetgeving werd er aangepast net om tegemoet te komen aan het belang van het kind om zijn of haar afkomst te (kunnen) kennen, maar ook een grote omkadering werd voorzien. Nog geen drie dagen na de lancering van de Donor Detectives riep de Nederlandse minister van Volksgezondheid Schippers de oudere anonieme donoren op om zich toch kenbaar te maken. Ze drukte eveneens haar wens uit om met Donor Detectives aan tafel te gaan zitten om te kijken hoe er in de toekomst samengewerkt kan worden.

In België weerklonk er een hele andere teneur. Her en der verschenen er reacties vanuit de industrie: ‘levenslange klopjacht’, ‘schadeclaims’, ‘schending van de privacy’, ‘onethisch’, ‘spermaguerillia’, ‘groter tekort’, … een aantal mensen hebben duidelijk ingezet om niet alleen irreële subjectieve angsten van betrokkenen aan te wakkeren, maar ook om de massa op te jutten. In de plaats van de kans te grijpen om over te gaan tot iets van sensibilisatie, nazorg of dialoog werd het zoveelste polariserend afleidingsmanoeuvre gelanceerd waarbij deze keer het vizier duidelijk op de Donor Detectives gericht werd.

Gelukkig hield dat niet veel mensen tegen om contact met ons te zoeken. We werden overstelpt met heel wat lieve en steunende berichten van niet alleen donorkinderen, maar ook donoren, hun wettelijke kinderen soms zelfs partners, professionals uit het werkveld, geadopteerden, … het leeft, beroert en doet bewegen na jarenlange verplichte stilstand.

En toen kreeg ik geheel onverwacht een doodsbedreiging in mijn elektronische brievenbus. Nog steeds verstomd dat door gebrek aan juiste informatie onterechte angsten oversloegen in blinde woede, kon ik niet anders dan een klacht neer te leggen. En dit in de hoop dat naast mijn bescherming deze persoon geholpen worden kan. Het spreekt voor zich dat zowel ikzelf als mijn omgeving hierdoor enorm geschrokken zijn.

Angst is een slechte raadgever, dus laat ik ook deze keer inzetten op dialoog. Ik roep de industrie op om vanachter het rookgordijn de heksenjacht te staken, te reflecteren en zich te bezinnen over hoe omkadering maar ook nazorg aan ouders, donorkinderen en donoren geboden kan worden, daar het landschap onvermijdelijk veranderen zal.

Maar ook de wetgever dient eindelijk haar verzuimde verantwoordelijkheden ten volle op te nemen en de rechten van donorkinderen te includeren in de plaats van ze te negeren. Laten we samen in alle sereniteit en rede een beleid uitwerken dat mensen verbindt zodat het niet langer meer verslindt.

Groet,
Steph

Schermafbeelding 2017-06-16 om 23.27.52.png

2 gedachten over “En plots word je met de dood bedreigd

  1. Lieve Steph, Door gaan. Ik heb bewondering voor jullie en het werk dat jullie verrichten. Ik hoop van harte dat alle partijen in de donorwereld, zeker de mannen die gedoneerd hebben, samen met jullie in dialoog gaan en dat er opheldering komt. Het is zo belangrijk om je afkomst te weten. Dikke duim voor jullie allemaal. Liefs Barbara

    Like

  2. Ik heb een grote bewondering voor je inzet de tijd die je er insteekt en de gezonden kritisch kijk , op hoe het reilt en zeilt in de zaaddonor wereld.

    Ik wens je succes, ga zo door.

    Maurice

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s