FIOM faalt met een grote F

In Nederland werd naar aanleiding van de wetswijziging in 2004 een nationale DNA-databank opgericht zodat zij die ooit onder anonieme noemer verwekt of gedoneerd hebben elkaar alsnog zouden kunnen vinden. De DNA-databank was in 2010 hèt antwoord voor zij die met vragen bleven rondlopen. Velen hebben elkaar gevonden, maar lang niet iedereen. Meer nog, vanuit verschillende hoeken blijkt de DNA-databank zwaar te falen en wenst het bestuur maar niet in te grijpen.

250 euro betaal je als donorkind voor de registratie in hun DNA-databank. Meestal worden donorkinderen aangespoord om ook het DNA van hun moeder te laten opnemen zodat met 99,9% zekerheid eventuele matches afgedwongen kunnen worden. Registratie van moeders DNA dikt de rekening met 150 euro aan. Een donorkind kan zich bij FIOM ook enkel aanmelden zonder registratie in de DNA-databank, meer bepaald in het KID-register. Deze inschrijving is kosteloos, maar vroeg of laat zal toch om een DNA-onderzoek verzocht worden.

6 jaar lang beweerde FIOM donorkinderen bij hoog en bij laag ook met halfbroers- en zussen te kunnen matchen. De belofte werd na verloop van tijd verzwakt. Eerst was er de uitleg dat matching slechts mogelijk was tussen jongens en meisjes onderling. Maar toen bleek dat een aantal van die matches ook werden gemist, besloot FIOM de belofte uit hun overeenkomst en van hun website te halen. Vandaag zouden ze zich enkel focussen op matches tussen donorkind en donor. Het blijkt nu dat ze daar ook de bal af en toe in misslaan.

Schermafbeelding 2017-09-23 om 22.18.42.png

De afgelopen jaren liep en loopt er heel wat fout bij FIOM. Enorme hiaten worden op kap van donorkinderen en donoren gemaakt. Hieronder slechts een handvol voorbeelden:

1. Twee halfbroers zaten 8 jaar in de DNA-databank van FIOM zonder aan elkaar gematched te worden.

2. Verschillende matches tussen donorkinderen en donoren bleven/blijven nodenloos maanden zelfs soms jaren op iemands bureau liggen zonder dat betrokken partijen werden/worden gecontacteerd.

3. Zeker twee matches tussen een donorkind en donor werden gemist. Deze matches werden ondertussen wel bevestigd nadat donorkind en donor met de resultaten van een andere DNA-databank aan kwamen zwaaien.

4. Een donorkind en diens donor stonden 2 jaar geregistreerd in de DNA-databank alvorens aan elkaar gematched te worden. Bij uiteindelijke contactname door FIOM werd naast de match ook het overlijden van de donor meegedeeld. De man was gestorven een jaar na zijn registratie.

5. Een aantal donorkinderen uit het KID-register ontvingen een mail dat mogelijks halfbroers/zussen in FIOM’s DNA-databank zouden zitten, waarbij gevraagd werd om 250 euro neer te tellen om ook in de databank opgenomen te worden. Dit terwijl een registratie bij een internationale DNA-databank slechts 1/4e kost en dit met wel een sluitend resultaat op 6-8 weken.

6. Een donorkind uitte een klacht tegen FIOM wegens het niet matchen met effectieve halfbroers/zussen en eiste terugbetaling van de gemaakte inschrijving. FIOM liet weten hiertoe over te willen gaan, maar dan zou het donorkind wel uit hun DNA-databank gehaald worden.

7. Matches die momenteel te voorschijn komen uit het testen bij internationale DNA-databanken worden door FIOM gebruikt als spoor om na te gaan of er dan toch geen matches werden gemist in hun systeem.

Bovenstaande gevallen – maar ook het gebrek aan transparantie en het correct informeren van donorkinderen, donoren en beleidsmakers – zijn de voornaamste redenen waarom ik me vurig heb verzet toen in de werkgroep afstamming van minister Vandeurzen werd geopperd FIOM’s DNA matching-tool en werking over te nemen bij de oprichting van de Belgische DNA-databank.

Maar ik raad ook alle donorkinderen en donoren ten stelligste af om hun zuurverdiende centen te investeren in een organisatie welke niet met 100% zeker hen aan verwanten koppelen kan. Jullie verdienen namelijk beter èn meer dan dit.

Groet,
Steph, Voorzitter Donorkinderen vzw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s