Men Selling Babies @ the Hilton in Brussel

Zondag 24 september, iets na 8u ‘s ochtends. Met flyers in de hand en een statement op het T-shirt, trokken we richting Brussel-Centraal station en het Hilton. Net zoals een jaar geleden streek de Amerikaanse organisatie Men Having Babies er neer. Ook deze keer hadden ze alles en meer in aanbieding om tegemoet te komen aan de vraag van volwassenen met een kinderwens maar een eicel, baarmoeder of zaadcel tekort komen.

Vorig jaar viel intimidatie ons reeds te beurt toen een kritische blog door één van hun samenwerkingspartners onderschept werd. Dit jaar besloten we de beurs niet meer bij te wonen, maar buiten vreedzaam te protesteren door een flyer uit te reiken aan beursbezoekers die hem vrijwillig in ontvangst nemen wou.

Ook manlief en kinderen kwamen mee protesteren. Als toeschouwers op de eerste rij aanschouwen ze namelijk al jaren van dichtbij het gevecht en onrecht dat ontstaat wanneer de massaproductie van mensen ten koste van diezelfde mensen gaat. Ze vinden evenzeer dat kinderen niet te koop aangeboden noch gescheiden van hun echte biologische familie horen te worden, alleen omdat een volwassene zichzelf een kersverse baby toe zou kunnen eigenen.

baby-on-sale_240x180_41462440115.jpg

Het uitdelen van de flyers verliep gemoedelijk. Sommige bezoekers namen de flyer aan, anderen bedankten er dan weer voor. Algauw zagen we mensen van de organisatie aan de ramen van het Hilton wijzen en begonnen er ook enkelen foto’s van ons trekken. Een eerste teken aan de wand dat ze met onze aanwezigheid niet opgezet waren. Een aantal van hen kwamen niet veel later een flyer halen.

21768366_1708623769178940_7833484669156007677_n.jpg

En toen verschenen er plots 3 MHB-medewerkers. Elke aankomende bezoeker die van ons net een flyer in ontvangst had genomen werd razendsnel en luidkeelse ’So happy to see you’ of een ‘Let me take that from you’ tegemoet gelopen. De flyer werd uit de handen gerukt nog voor ze er erg in hadden waarna de potentiële klanten aan de rest van de kudde in de lobby werden toegevoegd. Het had iets weg van de tackiek die we van Scientology volgers kennen wanneer smoke en mirrors in vraag worden gesteld.

21764761_1708623725845611_994744553543335303_n.jpg

Maar dat was nog niet alles: niet veel later kwamen twee combi’s het plein opgereden. De organisatie van Men Having Babies had hen gebeld en verteld dat we mensen op het plein dwangmatig flyers in de hand stonden te duwen. De politie kwam ook verhaal bij ons halen.

We legden uit en toonden aan dat we er vreedzaam stonden te protesteren. De agenten opperden dat we geen toestemming hadden om te protesteren: dat mocht enkel op zaterdag ookal liep de beurs het ganse weekend. Ik antwoordde dat ik wel degelijk om toestemming had verzocht: zo had ik me geïnformeerd bij het ministerie van Justitie. Zij hadden me de link naar officiële aanvraagtool bezorgd. Bij aanmelding bleek deze link/formulier echter niet te werken. Daar het uitoefenen van een grondrecht niet hoort af te hangen van een al dan niet werkende overheidstool heb ik begin september een mail naar de burgemeester van Brussel gestuurd met ons verzoek. Hij liet het na om op hierop te reageren en heeft dus ook nooit kennis gegeven dat we zondag niet mochten protesteren. De agenten noteerden onze paspoortnummers en ondertussen wachten we de gevolgen af.

Getuigt het niet van enige absurditeit dat voor mensen die vreedzaam staan te protesteren mogelijks vervolging of een boete riskeren, terwijl er op geen 10 meter van hen een beurs plaatsvindt dat kinderhandel naast promoot ook mogelijk maakt? Hoe schrijnend is het dat politici dit event liever laten doorgaan zodat hun politieke agenda’s gelanceerd kunnen worden, dan halt toe te roepen aan praktijken welke de integriteit van vrouwen en kinderen aantasten?

Mijn kinderen (9 en 11) zijn bijzonder hard geschrokken van de agressieve reacties van Men Having Babies. Ik heb hen trachten uit te leggen dat deze organisatie niet maalt om het welzijn, belangen of impact van hun acties op kinderen. En dat ze hier enkel zijn om een zo groot mogelijke winst te generen. Elke twijfelende of niet overtuigde klant brengt hen namelijk 30 tot 100 000 euro minder op. Ethiek en respect zijn eenmaal ver zoek wanneer de kassa moet blijven rinkelen.

Groet,
Steph

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s