Draagmoederbank in Nederland op komst?

Een kleine meerderheid van Nederland zou voor van de komst van een nationale draagmoederbank zijn. Dit werd door EenVandaag geconcludeerd aan de hand van de bevraging van 18 000 mensen uit hun opiniepanel in kader van een TV programma. In Nederland is commercieel draagmoederschap nu verboden. Ook het plaatsen van een oproep voor onbekenden is er strafbaar. Zo mogen volwassenen die naar een kind verlangen enkel een draagmoeder zoeken in hun eigen omgeving zoeken.

Schermafbeelding 2018-09-18 om 08.00.28.png

Heel wat wensouders voelen zich benadeeld door de zogezegde beperkingen in eigen land en zoeken heil in surrogacy agencies als de beste deals in het buitenland. Ondanks het huidig verbod gedoogt de overheid dat kinderen via een achterpoort binnengesmokkeld worden. Is het haast niet ironisch dat op de politieke agenda immigratiestop staat maar de kindjes die door eigen burgers (aan)gekocht worden moeten d’office binnen geloosd worden?

Een deel van de LGBT lobby hoopt alvast hun slag thuis te halen. Is het je ook al opgevallen dat bij zulke items zorgvuldig gekozen (wens)ouders gekozen steevast een goed gevoel-plaatje portretteren in de hoop de publieke opinie te kunnen kleuren? Van de overleden draagmoeders, rechtszaken, schadestellingen en ontwrichte kinderen daar hoor of zie je zelden iets van. Niet omdat ze er niet zijn, maar gewoonweg omdat ze het liefst weggemoffeld worden.

Een kinderwens daar kan je toch alleen maar begrip voor opbrengen, niet? Geflankeerd door vertegenwoordigers van de industrie wordt de overtuigingscampagne verder gezet. Tuurlijk willen Nederlandse artsen een graantje kunnen meepikken van een markt die momenteel vooral in het buitenland exponentieel floreert. Een hoofd voortplantingsgeneeskunde van het Amsterdams UMC stelt dat zijn team ‘draagmoeders keihard counselen om het kind niet te houden’. Het kind is het voorwerp van een mondelinge of contractuele onderhandeling. Niemand die beseft of erkent dat de integriteit van het kind hierdoor aangetast wordt noch de fundamentele schade die het oploopt.

Wordt er over de belangen van het kind gepraat? Zeer zelden. Enkel wanneer deze overlappingen vertoont met de volwassenen die het ouderschap naar zijn of haar hand wil zetten. In het filmpje zie je een draag/biologische moeder die zegt de mannen te willen helpen. Wordt het kind geholpen door het van diens moeder en halfbroertjes/zusjes te scheiden? Niemand kaart het aan, omdat ze enkel in eigen naam en belangen spreken. Egoïsme troef ookal werd het in de vorm van altruïsme gegoten.

Het is en blijft fout om zoiets complex te simplistisch te willen voorstellen. Same goes voor donorconceptie. Het is niet omdat de anonimiteit opgeheven werd (in Nederland althans) dat de kernissues ermee verdwijnen. Bewust wordt in identiteit, belangen en welzijn van kinderen geknipt om ze te kunnen toe-eigenen. Winst voor ouders en industrie, het verlies is voor de kinderen.

Maar misschien is de belangrijkste vraag over dit onderwerp: dient een overheid hierin te faciliteren? Want een ‘ik wil, het kan dus het moet’ wil niet automatisch zeggen dat kinderhandel hoort gelegaliseerd hoort te worden.

Groet,
Steph

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s