De mythe van ethici zonder verborgen agenda’s

Met enige verbazing maar ook met verontrusting las ik het opiniestuk van een zekere Wybo Dondorp en Guido de Wert. Beide zijn ze ethici aan de universiteit van Maastricht. Ik heb voor de zekerheid hun beroepstitel geverifieerd daar toch enige verwarring optrad als ik hun uitspraken las.

Ze hebben het over het culpabiliseren van ouders daar zogezegd maatschappelijk de gedachte wordt opgedrongen dat kinderen zich automatisch verongelijkt zullen voelen. Zelf noemen ze het de ‘mythe van het fundamentele belang van genetische verwantschap’. Donorkinderen zouden ten onrechte de gevoelens die ze ervaren met die van geadopteerden vergelijken. Beide heren gaan nog een stap verder. Zo stellen ze wetswijziging van 2004 openlijk in vraag: deze zou namelijk enkel de mythe aan kracht hebben doen toenemen. Gecombineerd met een tijd ‘waarin ontworteling en identiteitsverlies een belangrijke culturele en politieke drijfveer geworden’ zouden kinderen ‘in verwarring worden gebracht’. Ze suggereren haast dat eventuele issues kinderen worden aangepraat.

Als donorkind blijft het me verbazen hoezeer buitenstaanders vaak hun beperkt kader wensen op te dringen ten aanzien van een groep die momenteel nog haar weg zoekt in een zeer complex gegeven dat donorconceptie nu eenmaal is of kan zijn. Er is inderdaad nog niet heel veel onderzoek gebeurt maar er zijn wel degelijk andere studies die aantonen dat het verhaal niet zo simplistisch geschetst mag worden dan het maakbaar ouderschap dat vandaag door de industrie gepromoot wordt. Zie bijvoorbeeld resultaten uit recent onderzoek van Marjan Visser van UvA welke aantoont dat er behoefte is aan meer en betere psychosociale hulpverlening voor niet alleen kinderen, maar ook voor ouders als donoren.

Tevens is het paradoxaal dat de schrijvers van dit stuk ‘de mythe van fundamentele belang van genetische verwantschap’ opwerpen terwijl ze beiden momenteel in een werkgroep zetelen om in de toekomst een nieuwe voortplantingstechniek IVG (in-vitrogametogenese) mogelijk te maken waarbij iedereen ongeacht geaardheid, met of zonder partner, dood of levend toch van een eigen genetisch kind te kunnen voorzien. Wederom genetische verwantschap mag belangrijk zijn voor ouders, maar als een kind zich afvraagt tot welke familie hij of zij behoort dan is deze laatste ‘verward’.

Adoptie en donorconceptie verschillen van elkaar doch zijn er gelijkenissen vast te stellen. Zowel adoptie- als donorkinderen komen beiden voort uit constructies die door èn met derden werden uitgedacht om alsnog aan de invulling van een kinderwens tegemoet te komen. Het gevoel van ontworteling is een gegeven dat heel wat donorkinderen ook kunnen ervaren. Ze worden namelijk voor de geboorte ontworteld om in halve niet-eigen grond te moeten aarden. En hoe goed ook ouders of anderen voor hen zullen zorgen, dat kind zal zich mogelijks niet ten volle kunnen definiëren of identificeren daar het slechts met een halve en soms valse identiteit dient op te groeien.

Of om het met de woorden van de gerenommeerde psychiater Dirk De Wachter te zeggen: “Verbinding voelen met zijn oorsprong is een van de meest fundamentele behoeften van de mens. Daarbij zijn de transgenerationele banden cruciaal voor het gronden van de identiteit. Zo kan alle informatie over de afkomst van donorkinderen een wezenlijk verschil maken voor hun toekomst.”

preview-14313260-650x341-98-1495006014.jpg

Het stuk van de ethici getuigt van heel wat onbegrip en gebrek aan inzicht daar donorkinderen meer horen te zijn dan de loutere invulling van een kinderwens. Het gaat niet om schuld, maar eerder om het opnemen van die verantwoordelijkheid dat als je kinderen niet te kort wil aandoen, je het ook absoluut van hun kant dient te bekijken. Hun behoeften of belangen minimaliseren is eerder stap achteruit, dan er één vooruit.

Steph
Voorzitter Donorkinderen vzw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s