Na de rechtszaak van Delphine: kan een donorkind diens recht op afkomst juridisch afdwingen?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden dienen we eerst het advies van het grondwettelijk hof als het verdict van het hof van beroep nader te bekijken. Beide oordelen werden door artikel 7 als artikel 8 van het Kinderrechtenverdrag gestaafd: het recht van het kind om beide ouders te kennen evenals eerbiediging van identiteit.

Het recht erkent dat afkomst dus niet alleen een fundamenteel stuk van iemands identiteit is of kan zijn, het stelt dat kennis over eigen afstamming wettelijk door anderen niet verloochend kan/mag worden.

info-300x300.png

Recht op afkomst
Zou dit ook voor donorkinderen gelden? hoor ik u in de verte denken. Daar is het antwoord glashelder op: tuurlijk. Doch dient er rekening gehouden worden met 2 verschillende juridische wegen afhankelijk van het tijdstip waarop het donorkind is verwekt.

Artikel 2 van het Kinderrechtenverdrag stelt dat naast recht op afkomst en behoud van identiteit geen discriminatie in toekenning van rechten plaatsvinden mag.

“Alle kinderrechten gelden voor alle kinderen, zonder uitzonderingen. De overheid moet er alles aan doen om de rechten voor alle kinderen te realiseren. En zij moet ervoor zorgen dat kinderen beschermd worden tegen discriminatie. Dat betekent dat er geen ongeoorloofd onderscheid gemaakt mag worden tussen kinderen. Niet naar geslacht, afkomst, geloofsovertuiging, culturele achtergrond, seksuele geaardheid of wat dan ook.”

Aandachtige lezers merkten in dit artikel waarschijnlijk ook meteen de ongrondwettelijkheid in onze wetgeving rond gametendonatie op. In de plaats van kinderen te beschermen tegen discriminatie voorzag ze de fertiliteitsindusttrie van een omkadering dat in fundamentele belangen en rechten van kinderen snoeit.

Hoe te procederen?
Meesten weten dit niet maar we hebben in dit land pas een wetgeving vanaf 6 juli 2007. Daarvoor hadden we er dus geen. Voor donorkinderen die overwegen juridische stappen te ondernemen zijn – afhankelijk wanneer je verwekt bent – volgende opties mogelijk:

Verwekt voor 6 juli 2007
Juridische stappen kan je enkel richten ten aanzien van de fertiliteitsarts en/of het ziekenhuis (centrum) waar je bent verwekt.

Alle donorkinderen verwekt voor de ingang van enige wetgeving zijn wettelijk gezien allemaal buitenechtelijke kinderen, zoals Delphine. Donoren werden dus ook naast garantie op anonimiteit ook verkeerdelijk jurdische ontkoppeling met diens nageslacht door artsen voorgeschoteld.

Verwekt vanaf 6 juli 2007
Juridische stappen kan je richten tav onze overheid evenals fertiliteitsarts en/of ziekenhuis waar je bent verwekt.

Heb je het vermoeden dat je afstamt van de fertiliteitsarts?
Ook hier kan je een procedure starten om aan dit aan te tonen. Er moet wel sprake van vermoeden zijn: uiterlijke kenmerken of link via een DNA match met een verwante langs zijn kant van de familie.

Groet,
Steph

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s