Voor mij eentje met bruin haar en bruine ogen

Je kan er haast je klok op zetten. Elke 6 maand tracht wel 1 of ander Belgisch fertiliteitscentrum onder het mom van ’nieuwswaarde’ een rek-ru(k)-teringscampagne te lanceren. Deze keer werd door het UZB het ’nijpend’ tekort van bruinharige en -ogigen aangehaald in de hoop naïeve Belgische mannen naar hun mastubeer-cabines te lokken.

babybarcode.png

Het is hoofd van het CRG laboratorium Dr. sc. Greta Verheyen die verkondigde dat een oproep nodig is omdat zulke zaadleveranciers in buitenlandse spermabanken minder voorradig zijn. En dan komt de aap uit mouw: mvr. Verheyen geeft toe dat uitbereiding in aanbod te maken heeft met het zo goed mogelijk kunnen matchen tussen van hun klanten/wensouders en het beoogde te verwekken kind: haarkleur, oogkleur, gestalte en vooral bloedgroep van de leverancier worden in acht genomen. Omdat, and I quote: ‘voor een koppel met bruin haar en ogen alletwee gaan we natuurlijk een blonde donor vermijden’.

Met andere woorden: fundamentele leugens worden in stelling gebracht nog voor het kind voor de eerste keer naar adem hapt. Want het is belangrijk dat het kind op maat gemaakt wordt: het moet namelijk zo goed mogelijk lijken op de sociale ouder(s). Geen enkel spoor van het bedrog zal in eerste instantie op de geboorteakte of in de bloedgroep van het kind afgeleid kunnen worden.

Elk bedrijf dat misleiding hanteert om producten aan de man te brengen, tast een bepaalde integriteit aan. In het geval van fertiliteitscentra is die aantasting van een hogere orde: hier gaat het massale dehumanisatie en discriminatie van generaties omdat catalogussen uitgebreid en hogere winstmarges behaald moeten worden. En dit voornamelijk op kap van de mensen die worden ‘geproduceerd’.

Aan de jonge mannen die de lokroep in overweging nemen: laat je niet vangen. Geef je biologische kinderen niet aan totale vreemden weg zodat artsen zich kunnen verrijken. Anonimiteit is trouwens NIET gegarandeerd. Je biologische kinderen zullen je ooit kunnen vinden. Daarnaast is het zeer reël dat je zelf met de complexiteit geconfronteerd zal worden waar artsen je niet correct over inlichten noch op voorbereiden.

Groet,
Steph

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s