Oproep aan ouders van donorkinderen verwekt voor 6 juli 2007: vraag je dossier op

Het is niet in het belang van een kind om geen toegang te hebben tot zijn of haar afstammingsinformatie. De afgelopen jaren namen heel wat ouders met ons contact. Ook zij zijn zoeken naar mogelijkheden om hun kind te kunnen helpen in het beantwoorden van fundamentele vragen.

Aan de ouders die hun kinderen willen helpen
Fertiliteitscentra en artsen beweren ten onrechte dat ze de wetgeving inroepen kunnen welke stelt dat donoren anoniem kunnen of mogen blijven.

De wetgeving waar ze naar refereren trad pas in voege op 6 juli 2007. Voor 6 juli hadden we GEEN wetgeving aangaande het gebruik van donormateriaal. Dit betekent dat alle donoren die voor die datum hebben gedoneerd per definitie niet-anoniem zijn. Geen enkele arts kan zich dus beroepen op een wetgeving. Beloftes of mondelingen afspraken tussen arts en donor kunnen evenmin aangehaald worden als argument om de informatie niet over te maken.

Elke vrouw die een behandeling met donormateriaal doorloopt wordt als een patiënt beschouwd. Elke patiënt valt onder de patiëntenwetgeving. Deze stelt dat een patiënt ten alle tijden haar volledig medisch dossier mag en kan opvragen. Een kliniek of arts mag geen documenten uit het dossier (laten) verwijderen.

Voor alle moeders wiens donorkind voor 6 juli 2007 in België werd verwekt, betekent dit concreet:

  • je hebt als moeder (patiënt) het recht om je volledige dossier op te vragen.
  • het ziekenhuis of arts geen enkel document uit dossier mag halen.
  • het ziekenhuis/arts zich niet beroepen kan op wetgeving mbt MBV of de mondelinge afspraken die (zogezegd) werden gemaakt.
  • Bewaringsplicht van het dossier bedraagt minimum 30 jaar.

Bij de dossier-overdracht:

  • Dient een schriftelijk bewijs afgeleverd te worden dat het dossier ofwel volledig of onvolledig werd afgeleverd.

Bij een onvolledig of ‘verloren’ dossier:

  • Arts of ziekenhuis hoort schriftelijk toe te lichten waarom het dossier onvolledig werd afgeleverd.
  • Indien het ziekenhuis of arts ten onrechte alsnog een achterpoort zoekt om de identiteit van een donor niet bekend te maken, dan kan dit alleen doordat rechtstreeks met de persoon contact opnemen en hem/haar de vraag stellen of de gegevens meegedeeld mogen worden. Ook hier dient een schriftelijk bewijs van te worden afgeleverd.
  • Indien een ziekenhuis de donor niet kan bereiken, dient het volledige dossier d’office overgemaakt te worden.

Indien de arts of ziekenhuis het nalaat correct te handelen zoals hierboven omschreven, dan raden we hierover een contact op te nemen met Federale Ombudsdienst Patiëntenrechten via bemiddeling-patientenrechten@gezondheid.belgie.be.

Daarnaast kunnen jongeren (jonger dan 18) de moeilijkheden die zij ervaren signaleren aan de Klachtenlijn van het Kinderrechtencommissariaat. 

Uiteraard mag u ons ook op de hoogte brengen van het verloop van de dossieropvraging. Dit kan via donorkinderen@gmail.com.

 

Veel succes.

Groet,
Steph, voorzitter Donorkinderen vzw
stephke.r@telenet.be 

medical-records-hospital-sign-s2-0280.png

Plaats een reactie